Aftenbladets valg av sportsjournalistikk

Våre lokale helter og toppidrettsutøvere Filip og Henrik Ingebrigtsen tok henholdsvis gull og bronse i EM på 1500 m. i Amsterdam. Til manges forundring og forargelse var ikke Aftenbladet tilstede i Amsterdam. Jeg er også forarget – men ikke forundret.


JEG ER FORARGET– MEN IKKE FORUNDRET
At tipset mitt om gull til Filip og bronse til Henrik gikk inn, at guttene er fra nabolaget mitt på Lura og at jeg er medlem av Sandnes IL krydret jo selvsagt opplevelsen litt ekstra.

Men da vi jeg hadde roet meg litt etter målgang, kom det en snikende irritasjon igjen for hvorfor Aftenbladet ikke var tilstede.

AFTENBLADET SVARER PÅ KRITIKK
Sjefredaktør Lars Helle imponerer meg ikke i hans forsvarstale i Aftenbladet 14. Juli

Ja – Helle har rett i at de har hatt mange oppslag om Team Ingebrigtsen, både sportslige og ”hjemme hos” reportasjer – men altså ikke på denne store begivenheten.

Jeg blir irritert når sjefredaktøren nå går ut og forsvarer det de har gjort med dårlige argumenter – ”med fasiten klar er det lett å være enig i at vi burde vært tilstede i Amsterdam……. ” svarer Helle og dette er det nærmeste en unnskyldning Helle klarer å komme med.

Jeg håpet det ville komme en uforbeholden beklagelse – men her kaster du bare mer bensin på bålet Helle.

Nå er det engang slik at ingen kan garantere gull på forhånd i idretten – da hadde idrett vært ganske uinteressant – det er jo her Aftenbladet bommer.

Det var allerede en stor prestasjon at Lura, Sandnes og Norge har et brødrepar i finalen og dette er også av internasjonal interesse – men altså ikke interessant nok for Aftenbladet.

DETTE ER EGENTLIG IKKE EN TEAM INGEBRIGTSEN SAK – MEN EN SAK OM SPORTSJOURNALISTIKK
Dette er på ingen måte en spesiell sak i forhold til Aftenbladet sine prioriteringer på sportssidene, men saken har fått så stor oppmerksomhet hos menigmann i og med oppmerksomheten Team Ingebrigtsen ellers har fått – også i Aftenbladet!

Jeg er i stor grad enig i det meste Arne Idland har uttalt i Aftenbladet 13. Juli, bortsett fra en mistanke om at Aftenbladet hadde vært tilstede hvis det var to Stavanger-gutter som hadde deltatt.

Hadde jeg hatt en slik mistanke hadde jeg kanskje som Idland sagt opp mitt abonnement. Vi trenger Aftenbladet som regionavis ikke som Stavanger avis eller Sandnes avis – det tar RA og Sandnesposten seg av.

VI ER GODE PÅ TOPPIDRETT I REGIONEN
Det er mange medaljer som er delt ut til lokale utøvere uten at Aftenbladet har vært tilstede og ikke har vært i nærheten av oppslag brødrene fikk dagene derpå. Men dette var saken som fikk begeret til å flyte over for veldig mange.

Begeret fløt ikke over for meg pga. denne hendelsen – det er mange år siden det fløt over, vannstanden har ikke sunket og jeg lar meg fortsatt irritere

Bare i Stavanger finnes det ca. 60 forskjellige idretter – veldig mange med prestasjoner på høyt nivå.

Bare i 2015 var det 24 forskjellige idretter som hadde utøvere fra Stavanger som tok medalje i NM og det var 9 forskjellige idretter som tok medalje i VM og EM

Fotball er ikke blant dem, ishockey gjorde rent bord i Norge.

Dette bare på et år og utøvere kun fra Stavanger – Aftenbladet skal dekke hele regionen.

STYRES AFTENBLADET BARE AV LESERKLIKK
Jeg har flere ganger diskutert med sportsjournalister i Aftenbladet og RA om hvorfor de ikke dekker bedre andre idretter enn fotball (og nå også ishockey). De fleste sportsjournalister jeg har snakket med har vært helt enige i at de burde og hadde ønsket å dekke andre idretter på bekostning av fotball og delvis ishockey. Det har vært to argumentasjoner som har gått igjen for hvorfor så ikke skjer.

  1. Problemet er at flere blir ”sendt” til Viking før under eller etter kamp, treningsleir, hjemme hos, på bekostning av annen idrett.
  2. Det henvises til leserklikk på nettsider og Viking får veldig mange klikk.

Dette er selvsagt ikke Viking sin feil. Svært mange av oppslagene handler jo heller ikke om siste fotballkamp, men om alt annet som skjer innenfor Viking sine vegger – sist nå med oppsigelsene som måtte komme. Viking hadde nok ønsket at flere av oppslagene hadde vært byttet ut med oppslag om andre idretter, slik sett er det også åpenbart en bakside med å få stor oppmerksomhet.

Når det henvises til leserklikk så er det som høna og egget. Selvsagt blir det mange klikk når Viking har mange saker og noen dager nærmest de eneste som er omtalt.

Jeg er også en av dem som går på Viking-kamp, heier på Viking og klikker på Viking-oppslag og gleder meg voldsomt til å se mitt favorittlag Arsenal på Viking stadion.

Aftenbladet har også som oppgave å speile samfunnet samt ha en oppdragende oppgave/samfunnsoppdrag. Skal idretten speiles så bommer Aftenbladet, og skal de ha en oppdragene effekt innenfor idrett, så er idrettspolitikk nærmest fraværende og idrettens mangfold kommer ikke fram – hverken på bredde eller topp.

HELLE ER TYDELIG
Det positive – i den grad det kan kalles det er at Aftenbladets sjefredaktør er tydelig på at han mener de er bedre enn noen gang og har ingen forslag til forbedringer.

Det er i det minste enkelt å forholde seg til. Da lurer jeg på om det er kun er en egen oppfatning redaktøren har, eller om det er noen slags dokumentasjon på dette og om det i det hele tatt betyr noe hva leserne mener.

FOTBALLINTERESSERTE ER OGSÅ INTERESSERT I ANNEN IDRETT
Først og fremst er folk enten sports-interessert – eller ikke. De som er mest interessert i fotball er også interessert i andre idretter – og omvendt. Og når våre lokale helter har mulighet til å gjøre det stort, så prioriterer vi de øyeblikkene framfor å lese at Viking mangler 5 mill.på å nå sponsorbudsjettet, eller at de har fått ny leverandør på fotballsko. Det kan virke som Aftenbladet undervurderer dette.

Flere av de jeg vil kalle ihuga fotballfolk, reagerer også på siste dagers hendelse.

Jon Asgaut Flesjå, mangeårig ansatt i Fotballforbundet, med sine ytringer på sin facebookside er en av disse. Jørn Brekke fotballmann på sin hals i jobb og fritid med spalteplass i Aftenbladet 16. Juli er en annen. De er representanter og målbærere for ”fotballfolket.”

Dette er menigmanns og fotballfolket sin oppfattelse, det bør rett og slett Aftenbladet ta på alvor.

JEG HEIER PÅ AFTENBLADET
Ja tro det eller ei, jeg leser det hver dag som nå på ferie i Kroatia og jeg leser det aller meste. Jeg irriterer meg fordi sportssidene er alt for smale og jeg irriterer meg fordi jeg bryr meg om Aftenbladet.

Kjære sjefredaktør, la fotballjournalistene få lov å være sportsjournalister, de kan mye og de vil lære mer jo større mangfold de kan presentere. Vi skal være rause om de bommer litt på idretter de ikke er så kjent med til å begynne med – poenget er at det er mange idretter og idrettsprestasjoner som fortjener langt større oppmerksomhet. Det blir en mer spennende hverdag for sportsredaksjonen, det blir mer spennende lesning i avisene, det blir flere som kan heie på sine lokale helter – det blir rett og slett mye bedre sportssider.

Heia Team Ingebrigtsen, heia Viking, heia Aftenbladet

Ta utfordringen Helle – endre profilen på sportssidene og gjør det mer spennende for både lesere og Aftenbladets egne medarbeidere.

Arne cgdamenoutlet

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top