Hvordan takle homohets?

Idrettsrådet avholdt et temamøte om “Idretten mot homohets” i våre lokaler den 3.oktober. I løpet av møtet ble det gitt mange tips og råd om hvordan man takler og imøtegår homohets.

Første foredragsholder var Inger Elvik fra Stavanger kommune som la frem den nylig vedtatte kommunale handlingsplanen mot diskriminering av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Neste person ut var Tone Dalum, leder av LLH Rogaland, som spisset temaet mer inn mot idrett og homofili. Siste foredragsholder var konsulent og rådgiver i Norges Idrettsforbund (NIF), Håvard Øvregård. Han kom med gode tips og råd til trenere og ledere til hvordan man skal adressere og takle hets innen idretten.

Det ble i løpet av foredragene stilt spørsmål fra salen. En av dem som tok ordet var Anne Jorunn Johannesen, leder i Viking Håndball, som ønsket å fortelle om sin klubbs erfaringer om dette temaet. Viking Håndball har nedfelt i vedtektene at homohets ikke er akseptert i klubben.  “Vi har faktisk opplevd å utvise medlemmer som har drevet homohets. Dette viser at vi ikke tolererer den slags i klubben vår”, sier hun. “Dette er ikke noe vi nødvendigvis bruker lang tid på å diskutere, men vi nevner det blant annet på foreldremøter at vi i denne klubben har nulltoleranse mot hets. På den måten er det tatt opp en gang for alle og alle vet dermed hva de har å forholde seg til”.

Å høre dette gledet rådgiver i NIF, Håvard Øvregård, stort. Han oppfordrer flere klubber til å gjøre det på denne måten. Det er ikke nødvendig å sette av en hel kveld for å diskutere hets generelt eller homohets spesielt. Det viktigste er at man uttaler det klart og tydelig at “i denne klubben hetser vi ikke, verken på bakgrunn av kjønn, hudfarge, seksuell legning eller religion”. Spesielt viktig mener han det er at trenere og ledere tar et klart standpunkt.

Han har to konkrete råd til trenere og ledere til hvordan de kan adressere dette temaet: 1) På første trening bør denne linjen sies til hele gruppen ”Det er nulltoleranse for diskriminering og trakassering uansett kjønn, funksjonshemming, etnisk bakgrunn, livssyn og om du er homo eller ikke ”. Dette tar tre sekund, så er det sagt.

2) Slå ned på eventuell hets med en gang foran hele gruppen. Ikke vent til etterpå og ta det på tomannshånd. Send et signal til hele treningsgruppen at hetsing ikke er tillatt.

Oppsummert:
• Vær tydelig – tør å si ordet ”homo”
• Ikke overse hets
• Ta temaet med i opplæring

Og husk: ingen kan være nøytral til homohets.

For mer informasjon eller spørsmål kan Håvard B. Øvregård kontaktes på telefon: 91 77 31 57 eller e-post: havard@idrettsforbundet.no
Les mer om dette temaet på NIFs hjemmesider. joyas pandora

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen
Rull til toppen